Interesujące fakty, informacje i ciekawostki kuchenne

talerz

Jedzenie to czynność, która może przybrać różny charakter. Oczywiste jest, że bez niego możemy żyć, jednak edukacja kulinarna, natłok programów kulinarnych i podróżniczych, dostęp do wszelkich produktów sprawiają, że jedzenie coraz częściej staje się sztuką, sposobem na wyrażenie siebie i swojego statusu społecznego. W XXI wieku ludzie w rozwiniętych krajach mogą jeść to, na co przyjdzie im ochota. Gotowanie stało się przyjemnością i czymś, co warto umieć. Nie zmienia to faktu, że kuchnie świata nadal bywają zaskakujące.

1. Svid to islandzka potrawa, która składa się z połowy łba baraniego oraz puree z ziemniaków i pietruszki. Łeb jest gotowany i zawiera wszystkie elementy, a więc język, oko i skórę. Jest to potrawa, którą Islandczycy jadali w czasach biedy, a dziś stanowi atrakcję dla najodważniejszych turystów i można ją zamówić w kilku knajpach w Reykjaviku.

2. Inną islandzką potrawą, która budzi kontrowersje jest hakarl. Jest to fermentowane mięso rekina polarnego, które odkłada się w wykopanych dołach na kilka tygodni latem lub kilka miesięcy zimą. Smród tej zgniłej przekąski jest tak dokuczliwy, że zaleca się spożywanie jej na świeżym powietrzu.

3. Chinkali to gruzińskie pierożki z mięsem lub serem z obowiązkowym bulionem w środku. Przypominają one sakiewki i są gotowane w wodzie, a po podaniu chwyta się za ich koniec, nadgryza i wypija bulion, aby na koniec zjeść farsz. Można je znaleźć w każdej restauracji w całej Gruzji.

4. Kalmary są jednymi owocami morza, które smakują tak samo w miejscowościach nadmorskich, jak i tych pozostałych. To dlatego, że są jedynymi, któe muszą zostać zamrożone, zanim się je przyrządzi. Proces mrożenia sprawia, że kalmary nie są twarde i gumiaste.

5. Kaczamak to kukurydziana masa zapiekana z masłem, jajkiem i serem. Choć wygląda jak nieupieczone masło jest bardzo dobrą przystawką popularną w Serbii, Czarnogórze i Bułgarii. Jada się ją często nie tylko w restauracjach, ale również w domach.

6. Mozzarella zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu czasownikowi “mozzare”, co oznacza “kroić”. Ser ten, zwłaszcza na południu Włoch, można kupić w każdym sklepie spożywczym, gdzie nie jest pakowany, tylko przechowywany w wielkich beczkach z zalewą, i sprzedaje się go na wagę.

7. Pierwsza pizza Margharita powstała we Włoszech, kiedy chciano przygotować pizzę w kolorach narodowych Włoch. Bazylia reprezentowała zieleń, pomidory czerwień, a mozzarella biel flagi włoskiej.

8. Ser Pule z oślego mleka uchodzi za najdroższy ser na świecie. Kilogram tego przysmaku kosztuje aż 1000 euro. Mleko to pochodzi od specjalnego gatunku oślic, które zamieszkują serbski rezerwat przyrody niedaleko Belgradu, a przepis na ser jest ściśle tajny.

9. Salt Bae jest najsłynniejszym rzeźnikiem na świecie. Pochodzący z Turcji szef kuchni posiada kilkanaście restauracji na wszystkich kontynentach, gdzie podawane są najlepsze żeberka i steki wołowe. Dla wyjątkowych gości w ofercie jest mięso pozłacane prawdziwym złotem. Takich, rzeczywiście, mu nie brakuje. Jego restauracje odwiedzają gwiazdy kina i sportu.

10. Kilka lat temu w Islandii odbył się Festiwal Lodów, podczas którego sprzedawano lody na bazie mleka z piersi dziesiątek kobiet.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *