Informacje, fakty i ciekawostki o chemii

laboratorium

Chemia jest nauką przyrodniczą, która bada właściwości substancji. Choć wydaje się dziedziną hermetyczną, zarezerwowaną tylko dla ścisłowców, chemia jest tym wszystkim, co nas otacza. Związki chemiczne, które otaczają nas we własnych mieszkaniach, były przedmiotem badań wybitnych umysłów przez stulecia.

1. Dziury w żółtych serach powstają podczas fermentacji sera. Kiedy ser dojrzewa, w niektórych miejscach wypełnia się dwutlenkiem węgla.

2. Maria Curie-Skłodowska, znana z pracy nad radem, polonem i promieniotwórczością, jest jedyną kobietą w historii, która aż dwa razy otrzymała Nagrodę Nobla za swoje osiągnięcia.

3. Sztuczne ognie zabarwione są na kolory zależne od pierwiastka chemicznego, który został do nich dodany. Za fioletowy kolor odpowiedzialny jest potas, za niebieski cez, a za różowy rubid. W podobny sposób pierwiastki odpowiadają za zabarwienie soli w kopalniach soli takich jak Bochnia czy Wieliczka.

4. Trzynaście lat temu zarejestrowano trzydzieści jeden milionów związków chemicznych. Naukowcy uważają, że codziennie przybywa ich około cztery tysiące.

5. Mataliczny pierwiastek, gal, topnieje już w temperaturze 29,8 stopni Celsjusza. Oznacza to, że metal ten roztopiłby się w dłoni człowieka, którego ciało ma temperaturę 36,6 stopni.

6. Rtęć spożyta przez człowieka nie wyrządzi mu krzywdy, ponieważ zostanie z organizmu wydalona. Trujące za to są opary rtęci.

7. Najrzadziej występującym pierwiastkiem na Ziemi jest ren. Jest to metal szlachetny, który jest wykorzystywany do produkcji stopów odpornych na wszelkie odkształcenia.

8. Histamina to związek chemiczny, który zawierają pokrzywy. To on jest odpowiedzialny za uczucie parzenia po dotknięciu rośliny.

9. Kwas nikotynowy nie ma nic wspólnego z paleniem papierosów. Występuje w produktach roślinnych oraz zwierzęcych i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

10. Botulina, czyli jad kiełbasiany, to najsilniejsza znana trucizna. Powstaje ona na przykład w nieszczelnych konserwach. Jeśli więc puszka jest wybrzuszona, pod żadnym pozorem nie wolno zjeść jej zawartości. Pierwszymi ofiarami pośród amerykańskich żołnierzy w Europie podczas drugiej wojny światowej, było kilku mężczyzn, którzy zjedli źle zabezpieczone konserwy z burakami i zatruli się jadem kiełbasianym.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *